“Dunav Info” 21.04.2017. 13:00hSavet za nacionalne manjine i ove je godine predložio Odluku o rasporedu novca za manjinske kulturne programe. Osigurana su gotovo 32 miliona kuna za skoro 90 udruženja.Savezu mađarskih udruženja i nekoliko romskih te Srpskom demokratskom forumu odbijeno je finansiranje na tri godine zbog, kako je objašnjeno, nenamenskog trošenja novca. Savet će i ove godine finansirati nedeljenik Srpskog narodnog veća- Novosti . Smatraju da nikakvih nepravilnosti u tom smislu nije bilo. Dodali su i kako, suprotno prijavi Željke Markić, Savet nije telo koje odlučuje o sadržaju ni jednog manjinskog medija, pa tako ni Novosti.

Otvorenim pismom, predstavnici Antifašističke lige RH odlučili su da javno osude dodelu najvišeg priznanja Grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru. U otvorenom pismu zastupnicima Skupštine Grada Zagreba, predstavnici Antifašističke lige  Zoran Pusić i Vesna Teršelič kao razlog svog stava da bi dodela Nagrade grada Jakovu Sedlaru bila sramota za Skupštinu i obzvređivanje same nagrade, navode nedvosmislene falsifikate i podvale koje Jakov Sedlar koristi u svom filmu ‘Jasenovac – istina’. Sedlar, osim što nabraja sve svoje zasluge koje ga kvalifikuju za Nagradu grada, iznosi niz ideološko-politikantskih diskvalifikacija onih koji su izrazili neslaganje da se njemu dodeli ta nagrada. Tako su to, po Sedlaru, ‘velikosrpske Novosti, opskurna Liga antifašista, pridružuje im se Zagreb je naš i SRP … sve bratija koja svoje delovanje temelji na negiranju svega što je hrvatsko..” ‘sve su to bratija s blatne balkanske u ..’, ‘isti regionalni onanisti koji promovišu ideju o jedinstvenom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca, navedeno je u pismu. O Sedlarovom falsifikovanju dokumenata i podvali falsifikata iznose se u javnosti argumentovani dokazi već preko godinu dana. To što većina zastupnika Skupštine grada Zagreba ne smatra da je to dovoljan razlog da se Sedlaru uskrati nagrada, govori porazno o tim zastupnicima. O sramoti za samu Nagradu, za Grad, za Hrvatsku da se ne govori, istakli su potpisnici otvorenog pisma.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je hrvatsku predsedicu Kolindu Grabar Kitarović da osudi odluku o dodeli nagrade Grada Zagreba za film i pozorište reditelju filma “Jasenovac -istina” Jakovu Sedlaru i zatraži o odbornika gradske skupštine da preispitaju svoju “sramnu i skandaloznu” odluku.Isti poziv Linta je uputio Delegaciji EU u Zagrebu, Ambasadi SAD i ambasadama država članica EU u Zagrebu.

Saborska Mandatno-imunitetna komisija danas je pozitivno odgovorila na zahtev Branimira Glavaša (HDSSB) da se ponovo vrati u zastupničke klupe, što znači da će ih napustiti njegov zamenik Josip Salapić.Glavaš, kojem mandat miruje od 2. novembra prošle godine zatražio je da mu se mandat aktivira kad protekne zakonski rok od šest meseci, dakle od 3. maja. Komisija je o Glavaševom zahtevu odlučila pozitivno, jednoglasno i bez rasprave. Zastupnik ima pravo jednokratno za trajanja mandata staviti mandat u mirovanje, što je Glavaš i učinio, rekao je predsednik tog tela, HDZ-ovac Žarko Tušek.

Predsedništvo Samostalne demokratske srpske stranke na sednici u Vukovaru razmatralo je izborne liste kandidata SDSS-a za pozicije u izvršnim i predstavničkim telima jedinica lokalne samouprave i regionalne uprave. Pred Predsedništom je bilo stotinjak izbornih lista prispelih od gotovo svih stranačkih ogranaka u RH, od čega je više od 90% samostalnih kandidacijskih lista te stranke. “Zadovoljni smo prispelim kandidaturama jer su na njima kvalitetni kandidati i kandidatkinje kao i zbog činjenice da su gotovo sve naše organizacije ispoštovale rok koji je dao Glavni odbor da liste u centralu stranke stignu do 15 aprila”, rekao je predsednik stranke dr. Vojislav Stanimirović. Iskazao je posebno zadovoljstvo jer je na gotovo svim pristiglim kandidaturama ispoštovana participacija podzastupljenog spola od najmanje 40% istaknutih kandidatura na listi – odnosno kolokvijalno rečeno ispoštovana je zakonski garantovana “ženska kvota”! Od strane Predsedništva overene kandidacijske liste u najkraćem vremenu biće vraćene opštinskim, gradskim i županijskim organizacijama kako bi pristupile procesu prikupljanja poptisa i ostalih radnji neophodnih za predaju kandidatura i početak kampanje.

Državni zavod za statistiku objavio je nove podatke o nezaposlenosti. Stopa registrovane nezaposlenosti u martu je iznosila 14,4 odsto. Tako se pod uticajem, pre svega sezonskog zapošljavanja, nastavlja trend pada broja nezaposlenih.U odnosu na mart prošle godine, stopa nezaposlenosti pala je za 2,6 procentnih bodova, s obzirom da je tada iznosila 17 odsto.Istovremeno, objavljeni su i podaci o prosečnoj neto plati u februaru, isplaćenoj pravnim licima, dakle bez zaposlenih u obrtu, slobodnim profesijama i poljoprivrednicima. Iznosila je 5.894 kune, ili kunu manje – u odnosu na januar.

Iz Porezne uprave podsećaju da su od 1. jula – svi tzv. “mali obveznici fiskalizacije” i paušalisti – frizeri, trgovci, ugostitelji – dakle svi oni koji se oporezuju paušalno, periodički i po određenom iznosu – obavezni uvesti fiskalizaciju računa preko uređaja. Izuzetak, uvezanom knjigom računa kao do sada, moći će se koristiti samo u slučaju kvara uređaja ili kada nije moguće uspostaviti elektronsku vezu s Poreznom upravom. Za prilagođavanje im je ostalo malo više od dva meseca.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: radio-dunav@vu.t-com.hr
Pokreni

Istaknuto

  • dunavinfo

  • spektar

  • inicijativa

  • oddo

  • radijskemanifestacije

  • recpravoslavlja