“Dunav Info” 20.4.2017. 15:00h


Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor Centra za socijalnu zaštitu Vukovar, Zvonimir Rogulja potpisali su danas u Porodičnom centru Vukovar Ugovor o finansiranju Projekta „Znanje je cool“. Cilj projekta je pomoći učenicima viših razreda osnovnih škola sa područja Grada u unapređenju veština učenja, popravljanju školskog uspeha, jačanju samopouzdanja i ličnosti učenika i mnogim drugim aspektima vezanim uz obrazovanje. Ciljanu grupu čine učenici nižeg materijalnog statusa i/ili učenici iz višečlanih porodica. Gradonačelnik je podsetio kako je projekat krenuo u realizaciju pre godinu dana na inicijativu Porodičnog centra u Vukovaru. Gradska pročelnica za društvene delatnosti Ana Živanović nadovezala se informacijama da je Grad kao finansijsku podršku projektu izdvojio 10 hiljada kuna.Direktor vukovarskog Centra za socijalnu zaštitu Zvonimir Rogulja i predstojnica Porodičnog centra Ružica Pandža naglasili su osnovne značajke projekta i njegove najvažnije ciljeve.Istakli su kako u provođenju projekta učestvuju vukovarski studenti, koji pomažu deci u učenju, a ujedno poboljšavaju i kvalitet svojih života i svojih porodica. Podrška projektu je utoliko veća ukoliko se uzmu u obziir činjenice da su mnoge porodice slabijeg ekonomskog statusa, što utiče na decu, koja zbog nejednakog pristupa obrazovanju, slabijih životnih prilika i ograničenih mogućnosti izbora kasnije imaju problema prilikom završavanja obrazovanja i zapošljavanja. Projektom su za navedenu decu osigurana primerena, besplatna pomoć u učenju i instrukcije iz matematike, fizike i engleskog jezika koji mnogima predstavljaju problem u savladavanju gradiva.

Odlukom Županijske skupštine koja doneta na sednici 11. aprila 2017. godine, nakon dvogodišnje administrativne procedure, geološki spomenik prirode “Gorjanovićev lesni profil u Vukovaru” je trajno zaštićen. Ovaj geohronološki zapis svedoči o klimatskim promenama, u poslednjih sto pedeset hiljada godina, odnosno tokom poslednjeg ledenog doba. Na lesnom profilu lako je uočiti zatopljenja unutar ledenog doba u obliku tamnijih pruga na svetlom lesu. Istraživani profil ima veliku naučnu, istorijsku i obrazovnu vrednost, pa je nazvan po svom prvom istraživaču  Dragutinu Gorjanoviću-Krambergeru.Ministarstvo zaštite životne sredine i prirode 2012. godine, rešenjem je preventivno  zaštitilo  lokalitet u kategoriji geološkog spomenika prirode, a  na predlog Javne ustanove Vukovarsko-sremske županije pokrenut je postupak trajne zaštite početkom 2015. godine.
Javna ustanova Vukovarsko-sremske županije uredila je lokalitet geološkog spomenika prirode za ukupnu javnost izgradnjom pristupne poučne geološke pešačke staze i postavljanjem informaciono-edukacijskih ploča finansiranih iz IPA prekograničnog programa saradnje Mađarska-Hrvatska kroz Projekat „Tri reke=jedan cilj“.  Voditelj projekta uređenja bio je Mario Raguž, službenik Javne ustanove,  a u njegovoj realizaciji je učestvovalo šest hrvatskih županija koje se nalaze u rejonu prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ i nacionalni park „Dunav-Drava“ u Mađarskoj.

HSU-ov saborski zastupnik Silvano Hrelja poručio je danas kako podržava ideju o uvođenju nacionalne penzije za starije od 65 godina koji nemaju dovoljno staža ili nisu radili, i dodao kako mu ta sada aktualizovana priča sliči na “dobar predizborni balon”, dok mu je HDZ-ov Josip Borić uzvratio da pokušava iskriviti ono što Vlada čini za penzionere. Ideju podržavam, međutim, neodgovorno je ispucavati to pred izbore i baratati cifrom od 1.045 kuna bez kriterijuma i bez nacrta posebnog zakona koji bi to regulisao. Sve to lepo zvuči, ali ispravljanjem  jedne nepravde možemo uvesti nove nepravde u penzioni sistem”, rekao je Hrelja nakon pauze koju je po toj temi zatražio u Saboru. Zapitao se i ima li zakonodavac na umu da će sve one penzije koje danas za 15 godina staža iznose 900 kuna porasti na 1.045 kuna. Gordo, kaže, zvuči izjava demografa Stjepana Šterca da država ljudima koji ne žive u Hrvatskoj daje 750 miliona kuna. “Treba znati da su to individualna prava koja počivaju na uplatama doprinosa i da su ti ljudi koji danas žive u Srbiji, Makedoniji, Bosni, Nemačkoj… u jednom periodu života ovde radili. Ne možemo se igrati s takvim izjavama, jer postoje međudržavni socijalni sporazumi”, poručio je Hrelja.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić izjavila je kako je kao predsednica Odbora za zdravstvo izložena pritiscima i pretećim mailovima pripadnika antivakcinacijskog pokreta te im je poručila da se pretnji ne boji, a kao lekar će istrajati na obaveznom vakcinisanju, kao najisplativijoj javnozdravstvenoj meri. “Ne bojim se pritisaka i neće me kao uplašiti. Početkom marta smo konsenzusom na saborskom odboru čuli i rekli da vakcinisanje mora biti obavezno jer nevakcinisanjem ugrožavamo svu našu decu i to je pitanje od nacionalne sigurnosti”, rekla je nakon pauze koju je zatražila u Saboru. Vakcinisanje je, ističe, najisplativija javnozdravstvena mera zahvaljujući kojoj su 1977. redukovane velike boginje, a 2002. evropska regija proglašena je regijom bez dečje paralize.”Pravo deteta je ovde iznad prava roditelja”, smatra Strenja Linić i poručuje kako “antivakcinacijski pokret neće proći”.

Zbog velikih gužvi na spoljnim granicama EU, posebno između Slovenije i Hrvatske, predsednica Kolinda Grabar Kitarović je pozvala čelnike EU na hitno iznalaženje rešenja za nesmetani protok roba i putnika imajući u vidu skori početak turističke sezone.Osim toga, ukazala je na, kako je rekla, apsurd da su građani Hrvatske lakše ulazili u države EU dok ta zemlja nije postala članica Unije. Gužve na graničnim prelazima posebno su bile izražene tokom proteklih uskršnjih praznika, a nakon što je na snagu stupila Uredba Europskog parlamenta o jačanju kontrole proverovom relevantnih baza podataka. Kitarović je zvaničnima EU ukazala da je način primene spomenute Uredbe od nadležnih slovenačkih organa prouzrokovao višesatne zastoje na graničnim prelazima dve države, uz niz direktnih i trenutnih, ali, kako je navela, i indirektnih potencijalno dugoročnih posledica, pogotovo ako bi se takav način primene Uredbe nastavio.

Deveti Festival srpske kulture u Istri biće svečano održano danas u Puli, a festival u organizaciji Srpskog kulturnog centra će trajati do 26. aprila. Programi će se održavati i u Labinu i Vodnjanu.  Milan Rašula je u ime organizatora najavio da je namera da se na danima srpske kulture prikažu sve kulturne sfere, ali da posebno mesto imaju film i saradnja s Filmskim centrom Srbije, koji im svake godine omogućava besplatno prikazivanje najnovijih srpskih filmova.“Svake godine festival posvećujemo nekoj osobi iz kulturnog miljea Srbije, a ove godine smo se odlučili za književnicu Isidoru Sekulić pa će i na otvaranju festivala biti izveden dramski prikaz ”Život i delo Isidore Sekulić’, rekao je Rašula.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: radio-dunav@vu.t-com.hr
Pokreni

Istaknuto

  • dunavinfo

  • spektar

  • inicijativa

  • oddo

  • radijskemanifestacije

  • recpravoslavlja