“Dunav Info” 20.4.2017. 9:00h“Do pokretanja postupka odjave prebivališta po službenoj dužnosti dolazi ukoliko tokom poslova iz nadležnosti policije dođe do indicije da osoba ne živi na adresi prijavljenog prebivališta ili po dostavljenim obaveštenjima ili molbama tela javne vlasti, pravnih i fizičkih osoba. U navedenim postupcima postupa se u skladnu s načelima upravnog postupka te se, između ostalog, stranci omogućava učestvovanje u konkretnom postupku (ukoliko se uspe doći do podatka gde osoba trenutno živi)”, objasnilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova RH komentarišući optužbe da masovno brišu Srbe iz evidencije o prebivalištu.MUP navodi da je u poslednje tri godine iz evidencije prebivališta izbrisano 80 hiljada osoba i da nemaju podatke o nacionalnoj pripadnosti. Brisanje je omogućeno izmenom zakona 2012. godine s ciljem uvođenja reda jer prebivalište sa sobom nosi i materijalna prava – poput prava na dečji doplatak ili socijalnu pomoć.“To je bila intencija, onaj ko ne živi na adresi da mu se uskrate prava koja izviru iz prebivališta. Međutim, to ne sme biti kampanjski niti da se brišu ljude koji na tim adresama žive”, rekao je za N1 Ranko Ostojić, bivši ministar policije.

Na snagu je stupila Vladina odluka da će u nedelju, 21. maja biti održani redovni lokalni izbori.Od petka, 21. aprila, do ponoći, 4. maja, u 576 nadležnih izbornih komisija moraju biti dostavljeni predlozi kandidacionih listi, to je, dakle, rok za kandidovanje. Komisije potom imaju rok od 48 sati (do ponoći 6. maja) da sastave i objave sve pravovaljano predložene liste i zbirnu listu za izbor članova predstavničkih tela te za izbor načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamenika.Danom objavljivanja zbirnih listi počeće izborna kampanja koja će trajati do ponoći 19. maja odnosno 14 dana.Izborno ćutanje, vreme u kojem je zabranjena promocija, kao i objavljivanje privremenih rezultata te procena rezultata, trajaće celu subotu, 20. maja te u nedelju, 21. maja do 19 časova, kad se zatvaraju birališta.Na izborima u maju hrvatski će birači birati članove predstavničkih tela – veća i skupština, opština, gradova i županija te opštinske načelnike, gradonačelnike i njihove zamenike.

U Hrvatskoj nema dovoljno političke volje da se svi ekshumirani posmrtni ostaci Srba identifkuju u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu i predaju porodicama žrtava, ocenio je danas Predsednik Saveza Srba Miodrag Linta. Porazan je podatak Komisije za nestala lica Vlade Srbije da je svega 120 od 298 ekshumiranih posmrtnih ostataka sa područja Banije do sada identifikovano i predato porodicama žrtava.Linta ocenjuje da je bilo krajnje vreme da su na Novom groblju u Glini nadležni u Hrvatskoj započeli proces ekshumacije posmrtnih ostataka Srba koji su stradali tokom akcije Oluja. Time se nastavlja proces ekshumacija na području Banije koji je započet 2007. godine kada su na groblju Sveti Nikola u Petrinji ekshumirani posmrtni ostaci 160 lica.Ekshumacije su zatim urađene na grobljima u Dvoru, Uštici, Gornjem Selištu i Šašu. Linta posebno ističe činjenicu da je 6. do 9. avgusta u napadima hrvatske i bošnjačke vojske na izbegličku kolonu između Gline i Dvora stradalo više stotina srpskih civila na područa Korduna i Banije.“Za ovaj i brojne druge zločine u Oluji, drugim hrvatskim zločinačkim akcijama i u nizu hrvatskih gradova niko od pripadnika hrvatske vojske i policije nije još uvijek odgovarao”, navedeno je u saopštenju.

Ministri privrede i trgovine Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH, koji su se juče sastali u Beogradu kako bi razgovarali o problemima“Agrokora”, formirali su ministarski tim koji će svakodnevno komunicirati sa ciljem razmene informacija i preduzimanja zajedničkih mera na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja kompanija iz sistema ovog koncerna u tim zemljama. Potpredsednica Vlade i ministarka privrede Martina Dalić izjavila je da Agrokorove kompanije u regionu posluju redovno, plaćaju svoje obaveze, osiguravaju zaposlenost i brigu za dobavljače te da njeno ministarstvo od susednih zemalja očekuje da im se i dalje omogući normalno poslovanje te da se vlasništvo svih Agrokorovih kompanija u regionu respektuje.

Župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić i županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić predstavili su na konferenciji za novinare pilot projekat „Seoska prestolnica“. Kao seoska prestolnica Vukovarsko-sremske županije za ovu godinu izabrano je selo Svinjarevci. Matić je rekao kako su Svinjarevci selo koje se suočava s brojnim problemima ali da su odabrani za ovu laskavu titulu radi svoje želje, truda i borbe za održivost. Dodao je kako je u selu nekada živelo približno 800 građana u odnosu na trenutnih 200-ak. Međutim, i pored toga u selu aktivno deluje čak sedam udruženja, a meštani obrađuju i gotovo hiljadu hektara zemlje. U sklopu projekta, županijske vlasti osmislile su niz manifestacija i događanja koje će se u narednom period održavati upravo u Svinjarevcima. Najavio je i kako će tokom novembra biti raspisan konkurs za „Seosku prestolnicu“ Vukovarsko-sremske županije za 2018. godinu. Tu će se moći prijaviti sva sela koja nisu opštinski centri jer se pretpostavlja kako su ona kao takva dovoljno snažna i prepoznatljiva.

Na  sednici Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko sremske županije u Vinkovcima pod predsedavanjem Dražena Milinkovića jednoglasno je donešena Odluka kojom se uz kandidata za župana Božu Galića imenuje prvi kandidat za zamenika župana Damir Barna iz Vukovara i Josip Dabro iz Otoka kao drugi kandidat.Na sednici se razgovaralo i o pripremama za lokalne izbore 21. maja 2017. godine i aktivnostima ŽO HDZ.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: radio-dunav@vu.t-com.hr
Pokreni

Istaknuto

  • dunavinfo

  • spektar

  • inicijativa

  • oddo

  • radijskemanifestacije

  • recpravoslavlja