“Dunav Info” 20.3.2017. 13:00hRezultati projekata Tehničke pomoći Ministarstvu regionalnog razvoja sa ciljem pripreme programa integrisane fizičke, privredne i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i izrađivanje intervencijskih planova za gradove Vukovar, Beli Manastir ( uključujući i opštinu Darda) , Benkovac, Petrinju i Knin predstavljeni su danas u vukovarskom hotelu Lav. Njihova ukupna vrednost je 120 miliona evra iz fondova EU. Skup je otvorila ministarka regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, istakavši kako je Ministarstvo prepoznalo važnost proaktivnog delovanja na negativne trendove, poput ograničenog razvojnog potencijala, siromaštva i demografskog gubitka u područjima koja zaostaju u razvoju te je odabrano pet pilot područja za testiranje novog pristupa i početak procesa decentralizacije kroz spomenute programe. Na svečanosti predstavljanja rezultata prisustvovali su čelni ljudi spomenutih gradova i opština, ističući važnost projekata za sredine iz kojih dolaze. U ime domaćina, gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je grad Vukovar, kao i ostali gradovi dobio približno 25 miliona evra. Među najvažnijim projektima su finansiranje privrede i nova zapošljavanja te direktne pomoći privrednicima, obnova Radničkog doma u Borovu naselju, obnova hotela Dunav, izgradnja Ekonomske škole, revitalizacija Park-šume Adica i čitav niz manjih objekata iz domene gradske infrastrukture, čime će biti uveliko promenjena vizura Grada. Gradonačelnik je najavio kako će već za već za mesec dana biti povučena sredstva za izgradnju gradske pijace koja će biti finansirana iz paketa ovih mera.

Glavni odbor Samostalne demokratske srpske stranke je na sednici, održanoj u subotu u Vukovaru odlučio da kandidacione liste za predstavnička tela u opštinama, gradovima i županijama, kao i imena kandidata za izvršne pozicije načelnika, zamenika načelnika i zamenika župana, na konačnu verifikaciju predsedništvu stranke treba da budu dostavljene najkasnije do 15. aprila ove godine. Sednica, kojom je predsedavao dr. Vojislav Stanimirović, najvećim delom bila je posvećena pripremama za lokalne izbore. Glavnom odboru su prezentovane političke i pravne pretpostavke za učešće SDSS-a na izborima. Najviše pažnje izazvala je imperativna primena “ženske kvote” na izbornim listama, navedeno je na internet stranicama ove stranke. “Svaka izborna lista mora imati 40% žena. Do sada je to bila samo preporuka, a sada nam je to zakonska obaveza. Kršenje ove obaveze izlaže opštinsku ili gradsku organizaciju kazni od 20 hiljada kuna, a županijsku čak 40 hiljada kuna. Ovu obavezu moramo ispoštovati ne samo da bismo izbegli kazne, već i da stranačke kolegice dobiju pripadajuće mesto”, rekao je predsednik stranke Stanimirović.U delu sednice posvećene izborima doneta je odluka o imenovanju Centralnog devetočlanog izbornog štaba SDSS-a kojem je na čelu predsednik Stanimirović. Usvojeni su izveštaji o finansijskom poslovanju stranke u 2016. godini i poslovanju stranačkog preduzeća “Sedes”.Glavni odbor je potvrdio imena 225-oro delegata Glavne Skupštine SDSS-a koja će biti održana posle izbora u maju, a čije kandidature su prispele iz 13 stranačkih županijskih ogranaka. Rečeno je da postoji ideja da sve tri srpske institucije Srba u Hrvatskoj: SDSS, Srpsko narodno veće i Zajedničko veće opština povodom dvadesetogodišnjice stranke održe zajedničku svečanu sednicu i na taj način proslave “rođendan”, jer su sve tri osnovane 1997. godine

Ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo izjavio je da je Hrvatska direktno ugrožena sa rezultatima presude u predmetu ‘Prlić i ostali’ u Haškom treibunalu, gde danas počinje žalbeni pretres i prema najavama bi trebalo da traje do utorka, 28. marta.”Hrvatska je direktno ugrožena s rezultatima ove presude. Mogla se anganžirati preko advokatskog tima. Da se u javnosti ignorisali ovo suđenje, to je tačno. Hrvatsko učestovanje u ratu u BiH se ignoriše u javnosti”, rekao je Nobilo za regionalnu N1 tv odgovarajući na konstataciju da bi potvrđivanjem prvostepene presude mogla nastati moralna i materijalna štete po Hrvatsku.

Na jučerašnjem 9. međunarodom Bushido karate kupu prijateljstva u Zagrebu među 543. takmičara iz 62 kluba i 6 država.,Karate klub Vukovar 91 učestvovao je sa sedam takmičara.Treće mesto osvojili su Asja Štalmajer u borbama u kategoriji -45 te Ema Pendić u borbama u kategoriji -50. Na takmičenju su nastupili bez plasmana: Filip Belobrajdić, David Boban, Karlo Jukić, Karlo Kalanj i Ilaj Macura. Istog dana u Osijeku je održano  6. kolo otvorene lige Osječko- baranjske županije. Vukovarski klub predstavljalo je 17 takmičara, koji su se borli u konkurenciji od 246 takmičara iz 17 klubova.Prvo mesto su osvojili: Tibor Vaskrsić u katama i Sebastijan Stanek u borbama u kategoriji -52kg.Drugo mesto osvojili su: Ivan Varga u katama i Lori Kožar u kategoriji -36 kg, Aleksandra Podgorica u kategoriji -40 kg, Dominik Požarko u kategoriji -70kg, i Sebastijan Stanek u kategoriji -52kg. Treće mesto osvojili su: Nika Andrić, Vitto Furundžija, Karla Molnar, Domagoj Roško, Luka Varga u katama te Marija Zera u kategoriji -36kg, Domagoj Puđa u kategoriji -70kg. Bez ostvarenog plasmana nastupili su Luka Milobara, Dorijan Plavšić, Dorotea Plavšić i Renata Selak.

Iza odbojkašica Vukovara su teški dani, u kojima su morale ostvariti pobede za ostanak u ligi. Prvo su na svom terenu pobedile Novu Gradišku 3:0, a potom su četiri dana kasnije igrale utakmicu u Novoj Gradišci, ali nisu uspele doći do pobede te su svoje šanse za ostanak u ligi svele na minimum. Sledilo je pretposlednje kolo, odigrano 18. marta, u kojem su odbojkašice Rockwoola gostovale u Vukovaru. Ostvarena je očekivana pobeda domaćeg tima.Tokom ove utakmice sve su oči bile uprte u utakmicu Nove Gradiške i Poreča. U slučaju pobede Nove Gradiške od 3:0 ili 3:1 sve bi bilo rešeno i Vukovar bi izgubio svaku nadu za ostanak u ligi. S obzirom da je Poreč u ovom susretu i time osigurao sezonu u elitnom rangu takmičenja, Vukovaru je pružio kakvu-takvu nadu da u poslednjem kolu napravi čudo, pobedi Poreč i ostane u ligi.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: radio-dunav@vu.t-com.hr
Pokreni

Istaknuto

  • dunavinfo

  • spektar

  • inicijativa

  • oddo

  • radijskemanifestacije

  • recpravoslavlja