“Dunav Info” 20.03.2017. 9:00hGradonačelnik Vukovara Ivan Penava i pročelnica Upravnog odeljenja za društvene delatnosti Ana Živanović primili su u subotu 22. vukovarskih studenata, koji su u akademskoj 2015/2016. godini postigli odličan uspeh. Nakon čestitki, gradonačelnik im je kao podsticaj daljnjem postizanju vrhunskih rezultata uručio nagrade u iznosu od 500 kn, naglasivši kako su oni budućnost našeg grada. Prijatno me iznenadilo da je od ova 22 studenta, njih čak 12  iz područja medicinskih nauka, što je jako dobro s obzirom na sve stariju populaciju i deficit lekara. Ali i ostali studenti drugih područja nisu manje vredni. Svi su oni budućnost i perspektiva grada Vukovara zato smo ih ovom merom, iako su većina i stipendisti Grada Vukovara,  želeli dodatno motivisati i na simboličan način nagraditi njihov uspeh, završavanje fakulteta, povratak u Vukovar i izgrađivanje sredine na vrhunskim naučnim dostignućima,rekao je gradonačelnik najavivši i mogućnost uvođenja stipendija i za postdiplomske studije. Pročelnica Živanović podsetila je kako je u gradskom budžetu za 2017. godinu izdvojeno 2,3 miliona kuna za stipendiranje 264 studenta.

Nakon što su ovih dana kulminirali finansijski problemi Agrokora, nezavisna gradska većnica Slavica Jelinić u saopštenju za javnost postavlja pitanje može li se dogoditi da VUPIK odnosno njegovo poljoprivredno zemljište i oranice kupi strani ulagač, kao što je Matijević iz Republike Srbije kupio PZ Stari Jankovci i PZ Negoslavci sa više od 1500 ha obradive vrlo kvalitetne zemlje i time postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Naime, iako je Hrvatska ispregovarala s Evropskom unijom da stranci neće moći kupovati, dobiti u zakup ni u koncesiju zemljište sedam godina od pristupanja u članstvo u EU, a kasnije je dogovoren period od još pet godina, hrvatski zakon dopušta da stranci kupuju hrvatska preduzeća pa tako i poljoprivrednu zemlju koju ta preduzeća imaju u svom vlasništvu, podseća Jelinić. Dodaje kako se u praksi događa da strani ulagači indirektnim putem, preko agencija ili advokata, kupuju zemlju i okrupnjavanju površine tako da postoji stvarna opasnost da Slavonci, mali i srednji poljoprivrednici i OPG-ovi ostanu bez zemlje. Ukoliko se to dogodi neće biti čudo da o životu, radu i sudbini Slavonije i Slavonaca odlučuju strani kapitalisti, a sada već siromašni građani biće još siromašniji, a slavonska sela će još više propasti, upozorava, između ostalog, u saopštenju gradska većnica Jelinić.

Agrokor je juče poručio da njegov opstanak nije upitan i da menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicionisanju sistema i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih deoničara, vodeći prvenstveno računa o zaposlenima i njihovim radnim mestima te dobavljačima i partnerima. Mediji su objavili da bi se trebali sastati predstavnici Kraša, Vindije, Dukata, Podravke i Francka, kako bi se dogovorili strategiju daljeg delovanja prema Agrokoru. U ovom saopštenju, kako navodi portapl index.hr nema još potvrde promena u upravi, međutim, oko toga nema sumnje, Maksim Poletajev najavio je kako verovnici traže kontrolu nad tekućim poslovanjem. Sberbank zajedno s drugim verovnicima radi na tromesečnom planu likvidnosti, koji bi trebao biti potvrđen do utorka.Nakon toga pristupiće restrukturiranju kompanije, a kao izgledno se smatra prodaja Lede i Jamnice. Biće to početak dugog procesa, jer je ruski bankar najavio kako će dugoročno tražiti investitora s iskustvom u industriji. To je možda i najbolja vest u ovoj situaciji, jer dobavljači najviše strahuju od rasprodaje sistema u kojoj bi ioni mogli biti uništeni. Ovako, čini se da će ruskom intervencijom Agrokor biti spašen od bankrota koji bi usledio da 2018. ne isplati dospele PIK obveznice što bi aktiviralo dodatne kredite. Uz jednu ključnu promenu – bez Ivice Todorića u priči, navodi Index. 

Potpredsednica vukovarskog SDP-a i vukovarska gradska većnica Biljana Gaće izabrana je na X. izbornoj konvenciji Foruma mladih SDP-a za predsednicu te SDP-ove organizacije.“Ministar obrazovanja mora biti osoba koja ceni naučna dostignuća i koja nije dokazani plagijator. HDZ-ova Vlada zaustavila je obrazovnu reformu, ali mi ćemo ih podsećati da se ona mora nastaviti. Žele nam uvesti obavezni vojni rok, ali Forum mladih SDP-a umesto toga predlaže uvođenje toplih obroka u sve osnovne škole u Hrvatskoj. Nastavićemo svoju borbu da obrazovanje zaista postane svima jednako dostupno. Sada to nije. Podstaknućemo inicijativu i javnu raspravu da se implementira ideja o obaveznom srednjoškolskom obrazovanju, jer obrazovanje je budućnost Hrvatske”, poručila je tom prilikom Gaća.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da srbomrzački grafiti „Svi Srbi su četnici“, „Za dom spremni“ i ustaško slovo „U“ ispisani na fasadi osnovne škole u Šibeniku predstavljaju normalnu pojavu u tom gradu i širom Hrvatske od 1990. godine do danas, a posebno od ulaska Hrvatske u EU.U najvećem broju hrvatskih gradova i mesta mogu se jasno videti desetine hiljada nacifašističkih grafita i poruka čiji je cilj širenje mržnje i pozivanje na linč prema preostalim Srbima, navodi Linta.

Švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio je turnir u Indijan Velsu, posle pobede nad zemljakom Stenom Vavrinkom – 6:4, 7:5. U najstarijem finalu, Federer je osvojio petu titulu i prvu od 2012. godine u kalifornijskoj pustinji.Švajcarac je nastavio sa sjajnom formom, i posle titule na Australijan openu, osvojio i Indijan Vels.Ovo je bila njegova 90. titula u karijeri do koje je stigao posle sat i 19 minuta igre. 

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: radio-dunav@vu.t-com.hr
Pokreni

Istaknuto

  • dunavinfo

  • spektar

  • inicijativa

  • oddo

  • radijskemanifestacije

  • recpravoslavlja