“Dunav Info” 19.4.2017. 9:00h

Foto: Screenshot Video Facebook


Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje jučerašnji fizički napad na novinara Radio Brača Sinišu Vickova, kojeg su u Splitu premlatila dva mladića sa oznakama zaštitarske firme „Pit Bull“. Kolega Vickov je sa ostalim novinarima pratio rad Skupštine splitsko-dalmatinske županije, ali je nakratko napustio sednicu kako bi izvestio sa drugog događaja. Kada se pokušao vratiti na zasedanje županijske Skupštine dva su ga zaštitara sprečila da uđe u zgradu Županije fizički ga napavši iako se predstavio kao novinar. Prema izjavi kolege Vickova jedan ga je zaštitar udario šakom u glavu, a kada je pao na tlo oba zaštitara tukla su ga nogama. U Kliničkom bolničkom centru Split potvrdili su da su mu slomljena dva rebra što je okarakterisano kao teža fizička povreda. HND zahteva od nadležnih institucija hitno utvrđivanje identiteta i kažnjavanje počinilaca ovog sramotnog napada na novinara koji je,kako navode,samo obavljao svoj posao.

Ponude za izvođača radova obnove vukovarskog vodotornja su otvorene, a među šest pristiglih izabrana je ponuda firme Planum iz Vukovara. Kad će se krenuti s obnovom, zavisi od rešenja Državne komisije, kojoj se požalio neko od drugih izvođača koji su učestvovali na konkursu, kaže gradonačelnik Penava. „Moraću podsetiti Državnu komisiju da maksimalno budu ažurni i da dokument uzmu u hitnu proceduru jer se inače kod njih jedna žalba rešava mesec do dva dana, a to nam uzima prilično vremena. Verujem da će sve biti u redu“, rekao je za tportal gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. „Obnova samog vodotornja bez pratećih sadržaja je 20 miliona kuna, tolika je i ponuda koju smo prihvatili, bez PDV-a. Reč je o radovima na samom vodotornju bez sadržaja oko njega kao što je dečje igralište, sanitarni čvor, parkiralište te ugostiteljski objekat čija se vrednost procenjuje na dodatnih 5 do 6 miliona kuna bez PDV-a. „Naš izbor najpovoljnijeg izvođača je firma Planum s tim da to još nije gotovo, videćemo šta će se dogoditi. Prva sledeća ponuda je pet miliona kuna skuplja. Čekamo da Državna komisija da svoje konačno rešenje da li je ovo u redu. Ako je sve dobro, kreće se odmah s radovima, a ako ne, videćemo šta dalje’, napomenuo je gradonačelnik Vukovara. Kada se krene, izvođači će raditi prema projektu Radionice arhitekture koja je u Vukovaru ostvarila već dva velika projekta, rekonstrukciju dvorca Eltz i Muzej Vučedolske kulture. Prema ideji arhitekte Gorana Rake, 55-metarski toranj se ne bi trebao dirati, nego pretvoriti u memorijalno mesto uz minimalne arhitektonske intervencije. Do njegovog vrha stizaće se panoramskim liftom koji će se nalaziti sa strane koja je okrenuta Dunavu. Najveću donaciju za obnovu vukovarskog vodotornja uplatila je hrvatska Vlada koja je na sednici održanoj u Vukovaru povodom Dana sećanja na žrtvu Vukovara donirala 18,5 miliona kuna. Najizdašnija među firmama bila je Končar Elektroindustrija s doniranih 1,5 milion kuna. Procena projektanata je da će radovi na obnovi vodotornja biti završeni u roku 16 meseci.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obavestio je javnost da Agrokorovim malim dobavljačima još nije podmiren celokupan dug, ali da je “podmiren dobar deo”, prenosi HINA. Podsetio je na Vladin stav u rešavanju problema Agrokorovog dugovanja kako su prvi na redu za podmirenje mali dobavljači i mala porodična poljoprivredna gazdinstva. “Toga ćemo se držati sve dok svi dugovi ne bude podmireni prema malim dobavljačima, ali i svima ostalima”, najavio je ministar Tolušić gostujući u centralnom Dnevniku HRT-a. Na pitanje kada će biti isplaćen ostatak novca, Tolušić je rekao da se sukcesivno na dnevnoj bazi puni blagajna celog koncerna. Dugovi se polako plaćaju i veruje da će to biti relativno brzo. Odgovarajući na pitanje o isplati drugog dela direktnih podrški poljoprivrednicima, odnosno o iznosu oko milijardu kuna, i da li je to dovoljno za oporavak sela, ministar Tolušić je rekao kako su to novci poljoprivrednika i da se država nije uvek ponašala prema poljoprivrednicima kako treba.Uvek su poticaji kasnili. Naša želja je da svake godine prvi deo poticaja bude u februaru, drugi deo u aprilu, a ostatak, odnosno avans za iduću godinu do kraja novembra tekuće godine. Vlada će se toga držati, poručio je Tolušić i dodao je kako se time olakšava poljoprivrednicima jer ne moraju kreditirati setvu i sve one ostale stvari koje trebaju. Tako se država ponaša normalno, kako se i trebala ponašati zadnjih 20 godina prema hrvatskim poljoprivrednicima, naglasio je ministar.

Boris Jokić, bivši voditelj Ekspertne radne grupe za provođenje kurikularne reforme, koji je smenjen pre nešto manje od godinu dana, odlučio je da će se javiti na raspisani javni konkurs za isti posao. “Prijaviću se na konkurs voditelja ekspertne radne grupe iz jednostavnog razloga što smatram da je rad svih nas vredan rad za bolje obrazovanje dece, za roditelje i nastavnike. Reforma obrazovanja jedna je od najvažnijih stvari za državu”, rekao je Jokić za T portal. Iako je njega i njegov tim smenio sa te dužnosti Predrag Šustar, tadašnji ministar nauke i obrazovanja,, do toga je došlo nakon što su oni podneli ostavke pa se nameće pitanje zašto sada želi nazad. Jokić odgovara kako tada nisu postojali osnovni uslovi za provođenje reforme od zakonske pretpostavke, preko jasne političke odluke hoće li se ići i konačno sa kolikim sredstvima. Nada se da će sada biti jasnije i transparentnije.

Amnesty International u svom izveštaju o ljudskim pravima za 2016/17. godinu upozorava na diskriminaciju nacionalnih manjina uz zabrinjavajuće stanje slobode medija u Hrvatskoj. Navodi da u vreme pred izbore eskalira nacionalizam i govor mržnje. Skreće pažnju na to da sudovi vrlo rado procesuiraju slučajeve kleveta i uvreda, ali i zatvaraju oči pred nasiljem nad manjinama. Da su inkubatori govora mržnje rubni mediji pokazalo je istraživanje građanskog udruženja GONG koje je kroz 2015. i 2016. godinu pratilo niz portala, televizija i novina. Rezultati su očekivani pa se pokazalo da je portal Dnevno najviše raspirivao mržnju prema migrantima i homoseksualcima, dok se televizijska emisija Bujica trudila da modelira stav javnosti u smeru netrpeljivosti prema Srbima, piše Deutsche Welle. Upravo je Srpsko narodno veće u svojem biltenu upozorilo na erupciju govora mržnje kroz medijske napise, poruke političara i sveštenika, ali i na sportskim terenima. Kako to već biva, s govorom mržnje raste i stvarno nasilje pa su zabeležili i 19 fizičkih napada, najviše do sada. Diskriminacija je, kažu, za samo godinu dana porasla za čak 57 odsto.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: radio-dunav@vu.t-com.hr
Pokreni

Istaknuto

  • dunavinfo

  • spektar

  • inicijativa

  • oddo

  • radijskemanifestacije

  • recpravoslavlja