“Dunav Info” 19.4.2017. 13:00h


Iako je na prošloj sednici Gradskog veća najavljeno da se radi o poslednjoj sednici u ovom sastavu, danas je ipak održana još jedna, pre raspuštanja ovog gradskog tela, uoči lokalnih izbora. Razlog je donošenje dve odluke. Jedna se odnosila na davanje saglasnosti preduzeću Komunalac na upravljanje još jednim reciklažnim dvorištem, a druga na provođenje ulaganja u sanaciju pešačkih staza u mestu Lipovača. Većnica SDP-a Biljana Gaća nazvala je to delom predizborne kampanje aktuelne gradske garniture, iako su nadležni istakli kako se radi o ulaganjima od nekoliko miliona kuna, te su iz tog razloga inicirali još jednu sednicu. U okviru rasprave o reciklažnom dvorištu, koje bi trebalo da bude smešteno u prostoru Privredne zone, većnici SDSS-a imali su primedbu na lokaciju, ističući kako se radi o neposrednoj blizini centra Borova naselja, a u dvorištu će se reciklirati i štetne materije. Predsednik Kluba većnika te stranke Dejan Drakulić je objasnio da je njegova stranka bila suzdržana prilikom glasanja zbog odnosa i tonova koji su im upućeni. Mi zastupamo građane i nastupamo u njihovo ime, te zaslužujemo odgovor bez nervoze i povišenih tonova.Gradski pročelnik za komunalnu privredu, građevinarstvo i zaštitu životne sredine Goran Martinović istako je kako se radi o drugom reciklažnom dvorištu u Vukovaru, projektu vrednom 2,5 miliona kuna, na površini od 1500 metara kvadratnih u Privrednoj zoni Vukovar. Posedujemo građevinsku dozvolu i do kraja leta projekat bi trebao da krene u realizaciju, naveo je Martinović dodajući kako su zadovoljeni svi ekološki standardi i nema opasnosti po uticaj na okolinu.Druga tačka dnevnog reda, vezana uz apliciranje projekta za sanaciju pešačkih staza u Lipovači na evropske fondove usvojena je jednoglasno.

U okviru aktuelnog časa današnje sednice Gradskog veća, većnik SDP-a Darko Buljan postavio je pitanje zbog čega građanima Vukovara nije pojeftinio odvoz kućnog otpada iako je od kraja prošle godine u primeni Zakon o izmenama i dopunama poreza na dodanu vrednost, smatrajući kako se zbog smanjenja PDV-a tako nešto trebalo dogoditi. Direktor Komunalca Igor Štrangarević podsetio je kako je Gradsko veće donelo odluku da se po nosiocu domaćinstva za spomenutu namenu naplaćuje 16 kuna plus osam kuna po svakom sledećem članu te da Komunalac cene nije menjao ni kada je PDV bio viši, navodeći dve glavne stavke kojima se rukovode, a to je cena goriva i broj zaposlenih.

S obzirom na održavanje Svečane sinjske alke u Vukovaru, predsednika Gradskog veća Igora Gavrića zanimalo je kako teku pripreme za ovaj događaj te kojom se dinamikom prodaju karte. Pročelnica za turizam i kulturu Martina Sekulić je istakla da je s obzirom na prvobitni plan došlo do povećanja mesta za gledaoce na skoro pet hiljada kao i povećanja broja karata, koje se prodaju po ceni od 100 kuna putem online prodaje i u Turističkoj zajednici grada Vukovara. Karte koje su bile u pretprodaji, po ceni od 50 kuna, prodane su u jednom danu, naglasila je pročelnica.

Povodom održavanja Svečane Sinjske alke u našem gradu, u Dečjem vrtiću Vukovar II, provedene su aktivnosti s decom na upoznavanju značaja i karakteristika hrvatske viteške igre, kao trajne vrednosti hrvatske i svetske nematerijalne baštine.Brojnim edukativnim, praktično radnim i zabavnim aktivnostima, deca su imala priliku da daju doprinos na očuvanje sećanja i tradicije viteških igara.

U Požegi će 21. i 22 aprila biti održan četvrti sastanak Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata. Alozije Stepinac je proglašen blaženim, a Rimokatolička crkva je pokrenula proceduru njegove kanonizacije, čemu se Srpska pravoslavna crkva žestoko protivi, jer ga smatra odgovornim za zločine koji su počinjeni nad manjinskim narodima u Hrvatskoj za vreme NDH i Ante Pavelića.

Udruženje poreznih obveznika “Lipa” u manje od 24 časa prikupilo je 20 hiljada potpisa građana koji su potpisali peticiju protiv uvođenja poreza na nekretnine.Građani iz više od 300 mesta širom Hrvatske tako su već prvog dana jasno iskazali svoje protivljenje ovom nepravednom nametu koji zahvata gotovo celu populaciju, navodi udruženje u današnjem saopštenju za medije.Više od dve trećine potpisnika mlađe je od 44 godine što znači da je najaktivniji deo hrvatske populacije – onaj koji potencijalno razmišlja o odlasku iz Hrvatske ozbiljno zabrinut zbog dodatnih troškova i opterećenja na kućni budžet, koje bi moglo doneti uvođenje ovog poreza, poručili su iz Udruženja Lipa.

Matica penzionera Hrvatske i Sindikat penzionera zatražili su danas da Nacionalno veće za penzionere i starije osobe hitno razmotri predlog izmena Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama, kojim se nameće ponovno uvođenje obaveznog lekarskog pregleda za produženje vozačke dozvole starijim vozačima. Bez ikakvog povoda i osnovanog razloga, isključivo pod pritiskom zainteresovanih lobija, Vlada, a posebno Ministarstvo zdravstva, predlažu izmene zakona kojima diskriminišu starije osobe jer bi samo vozači stariji od 70 godina morali na obavezan lekarski pregled za produženje vozačkih dozvola. Naravno, pregled bi morali plaćati, poručuju dva udruženja u saopštenju.

Robotički klub Osijek uz podršku Hrvatskog robotičkog saveza u OŠ Antun Bauer u Vukovaru provodi višednevnu Malu školu mobilne robotike za učenike viših razreda. Cilj radionice je promocija tehničke kulture, posebno robotike te organizovano, poučno i zabavno korištenje dela slobodnog vremena učenika. Robotika je vrlo interesantno područje za učenike, snažno se razvija u proizvodnji i svakodnevnom životu, a učenici će na ovoj radionici korisno utrošiti deo slobodnog vremena, nešto naučiti i razviti svoje sposobnosti, istakli su organizatori. Radionica se održava do 21. aprila, vode je profesori iz Osijeka, a u njenom radu učestvuje 15 učenika, naprednih u informatici.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: radio-dunav@vu.t-com.hr
Pokreni

Istaknuto

  • dunavinfo

  • spektar

  • inicijativa

  • oddo

  • radijskemanifestacije

  • recpravoslavlja