“Dunav Info” 17.3.2017. 9:00hHrvatska radio televizija neslužbeno saznaje da je Međunarodna organizacija rada u Ženevi odbacila tužbu Udruženja finansijski oštećenih penzionera od 1991.do 1998. godine. Udruženje je, naime, pre dve i po godine pokrenulo postupak kako bi za više od 80 hiljada penzionera dobilo zaostatke penzija, koje im Hrvatski zavod za penziono osiguranje nije isplaćivao tokom rata i sve do 1998. Za to vreme primali su penzije preko fondova SAO Krajine. Hrvatski je stav, a navodno su ga potvrdili i međunarodni sudovi, da su te penzije već isplaćene iz fondova SAO Krajine te da nema govora o dvostrukim isplatama. Predstavnici Udruženja tokom brojnih gostovanja u našim emisijama ukazivali su da se radi o iznosu većem od 30 milijardi kuna. Najnovije informacije upućivale su da bi ovo pitanje trebalo da bude rešeno dogovorom dve države, te da spomenuta grupa penzionera ima pravo na obeštećenje, ako ne u novcu, onda drugim vidovima, poput deonica i vrednosnih papira. Ovo pitanje bilo je ključno i u programu zvanične srpske politike u Hrvatskoj i već godinama je među prioritetima isticanim u predizbornim kampanjama.

Židovska verska zajednica Bet Israel odlučila je da ni ove godine neće prisustvovati službenoj komemoraciji u Jasenovcu, u znak protesta što Vlada ne preduzima konkretne korake dok se u društvu toleriše ustaška ideologija. “Posledica takvog poigravanja s jednim delom hrvatske istorije direktno utiče na atmosferu u društvu, u kojem se ustaški zločini relativizuju, i to na svim nivoima, dok se istovremeno širi ksenofobija i antisemitizam”, saopštio je juče Bet Israel. Ta verska zajednica podseća da je 80 odsto pripadnika židovske zajednice u NDH ubijeno u logorima Jasenovac, Danica, Stara Gradiška i drugim sabirnim mestima ili su ih ustaše izručili nacistima, koji su ih transportovali u logore smrti, poput Auschwitza. “Pozdrav ‘Za dom spremni’ simbol je najmračnijeg dela hrvatske istorije, tokom kojeg su izvršeni stravični zločini nad odraslima i decom“, ustvrdio je Bet Israel. Za pripadnike židovske zajednice svečane manifestne komemoracije na kojima se prikladno osuđuje ustaštvo i priklanja antifašizmu nisu dovoljne jer svakodnevica pokazuje nešto suprotno tome. Službenoj komemoraciji u Jasenovcu lani nisu prisustvovali predstavnici židovske zajednice, Srpskog narodnog veća i antifašističkih organizacija jer su smatrali da je u društvu prisutna revitalizacija ustaštva. Ipak, na državnoj komemoraciji bilo je pojedinca iz Židovske opštine Zagreb.

Tužba koju je protiv Hrvatske podnela grupa članova porodica Srba, Jevreja i Roma iz SAD, nije validna, pišu “Večernje novosti“. Kako se navodi, tužba se bazira na krađi identiteta navodnih tužilaca.Srbin iz Čikaga Bogdan Kljajić tvrdi za “Novosti“, čije se ime navodno bez njegovog znanja i odobrenja našlo među sedam potpisnika tužbenog zahteva, tvrdi da bi tužba trebalo da bude što pre odbačena.Kaže da o “besmislenosti“ akta svedoči i činjenica da većina potpisanih tužilaca već dugo nije među živima. “Za postojanje ove tužbe, Lizabet i ja saznali smo iz medija. Bili smo zatečeni bezočnom zloupotrebom našeg identiteta. Ni sa kim se nismo dogovarali o ovoj vrsti parnice, niti smo na bil koji način učestvovali u sastavljanju tužbe“, naveo je Kljaić. Tvrdi da iza ovoga stoji grupa američkih advokata, a preko advokata Džonatana Levija o slučaju su obavešteni Advokatska komora države Ilionis, američko pravosuđe, kao i konzulat Hrvatske. Tužbom koja je pred američkim pravosuđem zavedena pod imenom “Lalić i drugi protiv Hrvatske” u ime srpskih, jevrejskih i romskih porodica zahteva se odšteta u iznosu od 3,5 milijardi dolara za stradanja u NDH.

Ministar finansija Zdravko Marić juče je izjavio kako sadašnji sistem zdravstva finansijski i fiskalno nije održiv već su potrebne njegove reforme te smatra kako su potrebni zahvati “i na troškovnoj strani”. Ukupan dug u hrvatskom zdravstvu iznosio je na kraju prošle godine 7,7 milijardi kuna. Ministar na pitanje kako će se taj dug sanirati odgovara kako ta brojka govori da sistem “evidentno finansijski i fiskalno nije održiv” te da ga treba “korigovati i reformisati” što će, najavljuje, biti vidljivo i kroz Nacionalni program reformi. Marić pritom podseća da je Vlada kod samog donošenja budžeta za ovu godnu “vrlo transparentno, javno objavila te podatke o stanju obaveza” te da su u tom broju “objedinjeni klinički bolnički centri, HZZO i svi drugi segmenti”.

Tri selekcije KK “Borovo” nastupajućeg vikenda igraju prvenstvene utakmice. Sutra u Sportskoj dvorani u Borovo naselju s početkom u 12 časova mlađe kadetkinje igraju protiv vršnjakinja iz ŽKK “Brod” iz Slavonskog Broda. Selekcija kluba “početnici” putuje u Valpovo, gde će u nedelju 19.marta igrati sa istoimenom ekipom. Glavni košarkaški događaj je kvalifikaciona prvenstvena utakmica prvog tima “Borova” koji se u nedelju sastaje sa ekipom KK “Pula 1981”. Susret je u Sportskoj dvorani s početkom u 18,30 časova. Iz borovskog kluba pozvali su navijače i ljubitelje košarke da dođu na utakmicu i podrže domaću ekipu u nastojanju da dođe do pobede.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: radio-dunav@vu.t-com.hr
Pokreni

Istaknuto

  • dunavinfo

  • spektar

  • inicijativa

  • oddo

  • radijskemanifestacije

  • recpravoslavlja