“Dunav Info” 16.03.2017. 13:00hGradonačelnik Vukovara Ivan Penava posetio je danas braću Josipa Sljepčevića i Danijela Makovca u njihovoj kući u ulici Blage Zadre u Borovu naselju. S obzirom na teško ekonomsko-socijalno stanje dvojice mladića, gradonačelnik im je kao donaciju Grada uručio veš mašinu. Braća Josip i Danijel su odmalena živeli po domovima, udomiteljskim porodicama pa i skloništima za beskućnike, a poslednjih su godinu i po dana proveli u Domu za beskućnike „Sv. Vinko“ u Osijeku. Nedavno su dobili priliku za novi život, tako što je Josip Sljepčević dobio stan u Borovu naselju. Takođe su ostvarili zakonsko pravo na nadoknadu za troškove stanovanja kao i ostala prava iz socijalnog programa grada Vukovara. Ostvarili su i pravo na prehranu u Narodnoj kuhinji. Josip bi jedino želeo da dobije posao, kako bi bolje mogao brinuti o bratu koji je bolestan i nije radno sposoban.Osim Grada Vukovara do sada su braći pomagali Centar za socijalnu brigu Vukovar, osječki i vukovarski Caritas, vukovarski Crveni krst, osječko udruženje „Reka ljubavi“ i Dom „Sv. Vinko“ u Osijeku.

Uredbom o pružanju izuzetne podrške za prilagođavanje proizvođačima mleka, koju je danas na sednici usvojila Vlada, osigurano je nešto manje od 23 miliona kuna za podršku proizvođačima mleka zbog nepovoljnog stanja u sektoru. Ovom se uredbom provodi Uredba Evropske komisije o pružanju pomoći za prilagođavanje proizvođačima mleka i poljoprivrednicima u drugim sektorima stočarstva, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić navodi da je od ukupno 22,7 miliona kuna, 50 odsto osigurano iz Evropskog fonda za garancije u poljoprivredi (EFJP), a drugih 50 odsto iz državnog budžeta.”Jedinični iznos pomoći proizlazi iz omera ukupne omotnice i broja prihvatljivih grla, a može iznositi maksimalno 300 kuna”, naveo je Tolušić dodajući da je uslov za korištenje podrške uključivanje korisnika u sistem kontrole mlečnosti kojim upravlja Hrvatska poljoprivredna agencija.Korisnike i iznos pomoći utvrđuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja pomoći i isplaćuje.

Konzum, baranjsko Belje, PIK Vinkovci, vukovarski Vupik, PIK Vrbovec, Jamnica, Ledo, Zvijezda, Tisak i ostale Agrokorove firme, zapošljavaju više od 30 hiljada ljudi samo u Hrvatskoj, od približno 60 hiljada, koliko Agrokor ukupno zapošljava još i u Sloveniji, Srbiji i BiH.O Agrokoru ovisi nekoliko desetina hiljada Slavonaca i Baranjaca, kako svojim zaposlenjem u nekoj od firmi iz tog sistema, tako i radom u preduzećima, obrtima i OPG-ima, koji su poslovni partneri ili dobavljači Konzuma, najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca. Ovi navodi samo pokazuju na koliko se ljudi, odnosno porodica, može odraziti propast Agrokora. Ekonomisti spominju nekoliko rešenja u kojima je uglavnom zajedničko to što bi u svakom slučaju sadašnji fiktivni vlasnik kompanije (s obzirom na to da su stvarni vlasnici banke koje imaju založna prava), Ivica Todorić trebao napustiti Agrokor. O rešenjima će se još verovatno mnogo pričati idućih dana. Menadžeri firmi, koje sarađuju s Agrokorom, ističu kako je vrlo važno da se u javnosti ne šire senzacionalizam i panika koji mogu naneti dodatnu štetu Agrokoru, a posredno i preduzećima koje s Agrokorom posluju, odnosno čitavoj hrvatskoj privredi. Stečaj Agrokora ne žele njegovi verovnici, poslovni partneri, dobavljači Konzuma, kao ni nekoliko desetina hiljada radnika.Podaci za prvih devet meseci prošle godine pokazuju kako ukupne dugoročne obaveze Agrokora iznose gotovo 20,3 milijarde kuna, od čega gotovo 19 milijardi kuna čine krediti i zajmovi. U kratkoročnim obvezama, koje su ukupno iznosile 24,9 milijardi kuna, najznačajniji dio čine obveze prema dobavljačima koje su dosegnule 16,2 milijarde kuna.

Vlada je na današnjoj sednici donela odluku o prihvaćanju Poslovnog i finansijskog restrukturiranja cestovnog sektora, a kao uvod u reformu cestovnog sistema, predviđeno je povećanje cena putarina na autoputevima, kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) za 5 odsto. U letnjim mesecima cena putarina rašće za 10 odsto. Pojašnjavajući takvu odluku, resorni ministar Oleg Butković podsetio je da hrvatski cestovni sektor karakterizuje visoka zaduženost i nemogućnost otplate kreditnih obaveza.”Ukupna zaduženost sektora iznosi 5,2 milijarde evra ili približno 39 milijardi kuna, od čega samo ove godine na naplatu dolazi 1,14 milijardi evra odnosno 7,8 milijardi kuna. Ukupni dug ovog sektora čini nešto više od 13,5 odsto ukupnog javnog duga države. Uz postojeće prihode, koji su u 2016. prema 2015. rasli za 7 posto, nije moguće isplaćivati kreditne obaveze idućih 5 godina“, rekao je Butković, ističući da se restrukturiranjem 13,5 odsto ukupnog duga države stvaraju i uslovi ukupne fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti države.

U Gradskom muzeju Vukovar su danas počeli 3. dani ICARUS-a u Hrvatskoj pod nazivom “Arhivi bez granica” koju je organizovala ICARUS Hrvatska u saradnji s konzorcijumom ICARUS (International Center for Archival Reaserch / Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja), Državnim arhivom u Vukovaru i drugim partnerima. Na skupu, koji traje do subote, 18. marta, biće predstavljena delatnost ICARUS-a i njegovih članova kroz raznovrsne aktivnosti na digitalizaciji i zaštiti pisane baštine u okviru tekućih arhivskih projekata i programa širom Evrope,

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: radio-dunav@vu.t-com.hr
Pokreni

Istaknuto

  • dunavinfo

  • spektar

  • inicijativa

  • oddo

  • radijskemanifestacije

  • recpravoslavlja